Till att börja med vill vi klargöra mäklarens roll. Mäklaren ska vara en opartisk länk mellan säljaren och köparen.
Som vi tidigare nämnt kan valet av mäklare vara direkt avgörande för hur lyckad din bostadsförsäljning blir. Många pratar om att det handlar om tur när man säljer sin bostad. Som säljare kan du skapa dig den turen genom att välja rätt mäklare från första början. Det är lätt att välja mäklare utifrån arvode eller värdering men vårt råd till dig är att vara omsorgsfull i ditt val av mäklare. Idag kan du läsa på och få mycket information redan innan du träffar mäklaren. Vem har flest och bäst rekommendationer? Vem förmedlar flest av den bostadstyp som du har? Och vem förmedlar oftast i ditt område? Välj en mäklare som du har förtroende för och som kan guida dig hela vägen.
Tack vare fokus på hög kvalitet och engagemang samt en erfarenhet från olika typer av marknader har vi på Åhman Mäkleri en gedigen förhandlingsvana. Vi vet därför att vi kan påverka att just din bostadsaffär blir lyckad. Rådande marknad ställer krav på mäklarens skicklighet, något vi kan konstatera att vi har då flera av mäklarna tillhör kommunens mest omtyckta och rekommenderade och har gjort det över tid.
När du valt ut en eller flera mäklare är det också dags att träffas, antingen på mäklarens kontor eller mest vanligt bostaden. Vi värderar då bostaden, förklarar hur försäljningsprocessen går till och tar fram det bästa upplägget för just din försäljning tillsammans med dig som säljare.
Det viktigaste för en försäljning är förberedelserna. Därför är det viktigt att tänka igenom vad man kan göra med sin bostad. Vi kommer med små enkla tips inför både fotografering och visning, allt för att presentera bostaden på bästa sätt. Det är ofta de små detaljerna som gör stor skillnad för försäljningen.
Presentationen av bostaden är oerhört viktig och första intrycket kan vara direkt avgörande. Vi på Åhman Mäkleri är måna om att den ska hålla högsta kvalitet, därför arbetar vi enbart med de bästa bostadsfotograferna som går att anlita i Norrtälje. (Vi har tillsammans med dem också tagit fram ett fotomanér då vi vill förmedla en naturlig värme i bilderna jämfört mot de annars ljusa, avskalade bilderna som är vanliga i branschen. För oss är det viktigt att bilderna är representativa för bostaden).
För den som vill komplettera sin bostad med något mer än vanliga bilder finns tillvalspaket som exempelvis innefattar film av bostaden, drönarbilder eller så kallade skymningsbilder
Inför försäljningen kommer ansvarig mäklare vilja samla information om din bostad. Är det en fastighet önskas ritningar, eventuella skriftliga pantbrev, dokument om eventuella servitut och gemensamhetsanläggningar. Bor du i en bostadsrätt önskas bland annat ritningar, senaste årsredovisningen, stadgar och månadsavi. Ju mer fakta som finns dokumenterat desto bättre!
När bilderna är tagna arbetar ansvarig mäklare fram en beskrivning av din bostad och en presentation träder fram tillsammans med bilderna som är tagna. Innan annonsen publiceras så är det viktigt för oss att ni som säljare har läst igenom och godkänt både text och bilder. Kontrollera noga de uppgifter som du lämnar eller godkänner till mäklaren, det är du som säljare som ansvarar för riktigheten i uppgifterna. När annonsen är godkänd publiceras bostaden på Internet. Vi arbetar även fram en broschyr, som delas ut till spekulanterna, där vi presenterar bostaden. Även här är kvalitet viktigt för oss och därför har vi valt att trycka våra broschyrer hos tryckeri istället för att skriva ut på vår egen skrivare.
(Materialet som vi tar fram ska skapa trygghet för spekulanterna och underlätta när de tar beslut om en av livets största affärer. )
I samband med förberedelserna lägger vi upp en plan för hur vi ska marknadsföra din bostad. Idag ser de flesta spekulanterna bostaden via Internet, antingen via Hemnet eller sociala medier. Vi kompletterar upp annonsering på Internet med utskick till boende i närområdet – helt plötsligt vill någon förändra sitt boende men trivs bra i området eller så känner någon granne någon som vill flytta dit, då vill vi nå ut även till dem. Vi arbetar dessutom väldigt aktivt med tidigare visningsbesökare vilket ibland leder till att din bostad inte ens kommer ut på den öppna marknaden, så kallad underhandsförsäljning.
Nu är det dags för visning! En av de absolut viktigaste punkterna under hela försäljningen. Här är det mycket viktigt att en grundläggande städning har genomförts innan. På dagens marknad arbetar vi generellt med bokade visningar. Då det idag är fler och fler som inte kan komma på de allmänna visningarna arbetar vi väldigt aktivt med privatvisningar. Både bokade och privata visningar blir mer personliga och kunden kan gå igenom bostaden i den takt som den önskar och kan också enklare ställa frågor till mäklaren.
Om det är fler än en spekulant som är intresserad av bostaden uppstår det i regel en budgivning. Det finns inga i lag bestämda regler för hur en budgivning ska gå till och budgivningen kan ske på olika sätt. Det finns olika varianter av budgivning, sluten budgivning eller öppen budgivning. Det är du som säljare som i samråd med mäklaren bestämmer vilken av varianterna som ska användas. Det som nästan alltid används är en öppen budgivning, vilket innebär att mäklaren löpande redovisar högsta budet till dig som säljare och till spekulanterna. Spekulanterna får då möjlighet att bjuda över varandra. Idag läggs de flesta bud via Mobilt BankID, vilket också tryggheten ytterligare för budgivarna.
Som säljare är du aldrig juridiskt bunden av några överenskommelser beträffande budgivningen, utan kan när som helst ändra formerna för budgivningen eller helt avbryta den. Du har alltid fri prövningsrätt vilket innebär att du som säljare inte behöver sälja till den som lagt det högsta budet. Innan ett avtal är undertecknat av alla köpare och säljare har inget bindande avtal träffats. Till dess att ett köpekontrakt är undertecknat av alla parter måste mäklaren ta emot och vidarebefordra alla bud till dig som säljare, även om buden inte lämnas på det sätt som bestämts. Det är bara du som säljare som kan besluta om ett bud av någon anledning ska väljas bort, det kan inte mäklaren göra. Efter avslutad budgivning lämnas budgivningslistan över till säljare och slutlig köpare. Listan innehåller namn och kontaktuppgifter till samtliga budgivare, vilka bud som är lagda och vid vilken tidpunkt. Budgivare kan därför inte vara anonyma (men kan lägga bud via ombud, då är det ombudets kontaktuppgifter som lämnas ut).
När du och köparen har kommit överens om priset är det dags att genomföra bostadsaffären genom att skriva ett avtal. När du säljer en bostadsrätt skriver du under ett överlåtelseavtal och när du säljer en fastighet används ett köpekontrakt. Oavsett vilken typ av bostad du säljer så är det viktigt att komma ihåg att försäljningen är giltig först när samtliga säljare och köpare har undertecknat avtalet. Ett muntligt eller skriftligt löfte att sälja eller köpa är alltså inte bindande.
När du säljer en bostadsrätt så är köpet beroende av att köparen godkänns som medlem i bostadsrättsföreningen. I samband med avtalet skriver köparen under en medlemsansökan som skickas till föreningens styrelse tillsammans med avtalet.
I samband med avtalet erlägger också köparen en handpenning och kommer överens om tillträdesdag. Handpenningen är i regel på 10 % av köpeskillingen och generellt har köparen en vecka på sig att betala in handpenningen.
På tillträdesdagen ska slutligen nycklarna och allt som hör till bostaden lämnas över till köparen. Innan tillträdesdagen rekommenderar vi på Åhman Mäkleri alltid att säljare och köpare träffas i bostaden och går igenom flyttstädningen tillsammans. På tillträdesdagen träffas man nästan alltid på mäklarens kontor och då är också köparens bank involverad för att kunna lösa dina lån och föra över pengar till dig som säljare. När hela köpeskillingen är erlagd och banken har bekräftat detta så lämnar du över nycklarna och köparen kan flytta in!
Inför tillträdesdagen är det en rad saker att tänka på, bland annat; flyttanmälan/adressändring, säga upp elavtal, säga upp hemförsäkring samt andra eventuella avtal (exempelvis fiber). Fråga din mäklare så kan denne komma med mer tips inför flytten.
Året efter du skrivit köpekontrakt på din bostad ska försäljningen redovisas i självdeklarationen. Att deklarera en försäljning av en bostad kan vara både svårbegripligt och tidskrävande. Efter avslutad affär erbjuder vi dig hjälp med uträkning av skatten samt deklarationsblankett för försäljningen av bostaden.
för att du kontaktar oss.
Vi hör av oss till dig snarast möjligt
för ett förutsättningslöst möte.
Hälsningar från oss på Åhman Mäkleri
för att du kontaktar oss.
Vi hör av oss till dig snarast möjligt
för ett förutsättningslöst möte.
Hälsningar från oss på Åhman Mäkleri